باغبانی و پرورش گل و گیاه

روش طرز کاشت شاهی روی کوزه یا خاکشیر

روش طرز کاشت شاهی روی کوزه یا خاکشیر

کاشت شاهی روی کوزه یا کاشت خاکشیر روی کوزه

http://tehranmall-co.ir/wp-content/uploads/2016/06/Green-grass-pots-2.jpg

در این پست طرز تهیه سبزه طرز کاشت شاهی روی کوزه یا کاشت خاکشیر روی کوزه را به همراه نکات مهم و چند نمونه تزیین سبزه روی کوزه به علاقمندان آموزش میدهیم. با ما همراه شوید… سبزه کوزه ای سبزه کوزه ای جهت مشاهده روش تهیه سبزه برای عید نوروز اینجا کلیک کنید تهیه کوزه سبز نیز بسیار جالب است. با استفاده از یک کوزه سفالی و مقداری بذر شاهی یا خرفه و خاکشیر ( بذرهای لعاب دار) می‏ توانیم سبزه کوزه ‏ای درست کنیم. ابتدا کوزه را از آب پر می‏ کنیم و برای مدت یک شبانه ‏روز آن را همان‏طور پر از آب نگه می‏ داریم تا جدار کوزه کاملاً خیس شود. مرحله بعدی ایجاد سطح اتکا و یا سطحی مناسب برای رشد ریشه‌های بذرها است. اگرچه بذرهایی مانند شاهی و خاکشیر لعاب دارند، اما این لعاب تا مدتی وجود دارد و بعد از آن سبزه باید به‌واسطه رشد ریشه‌هایش روی دیواره کوزه دوام بیاورد. به همین دلیل باید سطحی برای ریشه‌ها ایجاد کرد تا در لابه‌لای آن فرو روند و بذرها پایین نریزند. بدین منظور روی کوزه یک جوارب نایلونی یا همان جوراب های زنانه (ترجیحا به رنگ کرم) می‌کشیم، به طوری که کف کوزه در قسمت نوک پنجه جوراب و سر جوراب نیز در قسمت دهانه کوزه قرار گیرد. اضافه جوراب را نیز می‌توان داخل دهانه کوزه وارد کوزه کرد. برخی افراد به جای جوراب (که ساده‌ترین گزینه است) از پارچه‌های نازک و نخی و البته درشت بافت که به نام تنظیف معروف است استفاده می‌کنند و کوزه را در لایه‌ای از این پارچه می‌پیچند.
کاشت شاهی روی کوزه یا کاشت خاکشیر روی کوزه
البته این کار نسبت به جوراب نایلونی حوصله بیشتری نیاز دارد، زیرا کناره‌های پارچه را باید با نخ و سوزن دوخت و طوری پارچه را در اطراف کوزه محکم کرد که طی قراردهی و جوانه‌زنی بذرها دچار چین‌خوردگی نشود. سپس بذرها را که قبلا مرحله خیس شدن را طی کرده‌اند به‌آرامی و با انگشتان دست روی دیواره کوزه قرار می‌دهیم، به طوری که در مورد بذر شاهی فقط یک لایه نسبتا نازک و در مورد مخلوط خرفه و خاکشیر لایه نسبتا ضخیم‌تری به شکل یکنواخت تمامی سطح کوزه را بپوشاند و به جوراب یا پارچه موجود روی سطح کوزه بچسبد. از آن‌جا که آب کوزه روزانه مقداری تبخیر می‌شود، به طور مرتب سطح آب را بررسی کنید و در صورت لزوم مجددا در کوزه آب بریزید. وجود آب، رطوبت مورد نیاز بذرها را تامین می‌کند. البته گاهی اسپری آب نیز به تامین رطوبت و شادابی بذرها کمک می‌نماید. نکات مهم: در این روش حتما باید از بذرهای لعاب‌دار استفاده کرد، زیرا همان‌طور که قبلا گفته شد وجود لعاب باعث چسبندگی و ماندگاری بذرها روی دیواره عمودی کوزه می‌شود. بنا بر این در این روش یا از بذر شاهی (که لعاب بسیار خوبی تولید می‌کند) و یا از مخلوط حجم مساوی تخم خرفه و خاکشیر استفاده کنید. مقدار آبی که روی بذر می ریزیم باید به اندازه ای باشد که حالت ژله ای به خود بگیرد چون اگر رقیق شد بین دانه ها فاصله می افتد و سبزه ها کم پشت می شود. برای این کار باید از کوزه سفالی و بدون لعاب استفاده کرد. وجود لعاب مانع از مرطوب شدن مناسب دیواره کوزه می‌شود. درون کوزه باید همیشه پر آب باشد و ظرف زیر کوزه نیز هر روز باید خالی شود چون هر روز مقداری از آب کوزه تبخیر می‏ شود باید به طور مرتب در آن آب بریزیم کوزه را در محل پر نور قرار دهید و گاه گداری آن را بچرخانید تا نور به همه جای آن برسد. بعد از چند روز کوزه سبز شده و از تماشای آن لذت خواهید برد. میتوانید برای زیبایی بیشتر درون کوزه اب چند شاخه گل قرار دهید. بهتر است مراحل تهیه این سبزه را حدودا ۱۰ روز قبل از عید شروع کنید. اگر مراحل را زودتر شروع کنید بعد از گذشت چند روز از سال جدید بذرهای روی کوزه بلند و نامرتب میشوند.
کاشت شاهی روی کوزه

 سبز کردن عدس روی کوزه

حدوداً ۱۵-۱۸ روز قبل از عید داخل کاسه مقداری عدس ریخته و با آب پر می‌کنیم

و می گذاریم چند روز در دمای اتاق بماند.

عدس معمولا آب را به خود جذب می‌کند.

گاهی‌ کنترل می‌کنیم و اگر آب عدس کشیده شده بود باز هم به آن آب اضافه می‌کنیم

و می گذارم تا عدس‌ها جوانه بزنند

( گندم یا عدس داخل آب جوانه نمیزند. فقط باید کاملا خیس بخورند.

وقتی عدس های خیس خورده را لای دستمال نم دار منتقل کنیم شروع به جوانه زدن می کنند.)

 سبز کردن عدس روی کوزه

بهتر هست که آب عدس را هر روز عوض کنیم چون ترشیده و کف می‌کند.

بعد از آن که عدس‌هایتان کمی‌ جوانه زدند آنها را آبکش کرده

و در ظرفهای مورد نظر ریخته و روی آنها را با دستمال حوله ی پوشانده

و روی آن‌ها آب بپاشید و کنار پنجره جای که نه سرد و نه زیاد گرم هست می گذاریم تا رشد کنند.

توجه داشته باشید هر روز باید عدس‌ها را خیس کرده

و آب اضافه آنها را بیرون ریخت.

و حتما دستمال رویی را مرطوب نگهدارید.

هیچوقت عدس‌هایتان را به صورت لایه نازک در ظرفتان نریزید.

بهتر هست که کمی‌ به صورت گنبدی شکل در آورید.

بعد از آن که جوانه ها مقداری رشد کرده

و کمی‌ سبز شد می توانید دستمال روی آن هارا برداشته

و به آب دادن عدس‌ها ادامه دهید و مطمئن باشین که نور طبیعی به آنها بخورد

و حتما ظرفتان را گاهی‌ بچرخانید تا سبزه‌ها به صورت کج به طرف نور رشد نکنند.

 

«مطالب پیشنهادی به شما»

درباره نویسنده

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.